dimecres, 29 de juliol del 2009

CURS LITERATURA EBRENCA ACTUAL


La setmana del 20 al 22 de juliol, va tenir lloc a l’EMD de Jesús un curs de LITERATURA EBRENCA ACTUAL, d’una durada de 15 hores, dintre de la relació de cursos de la Universitat d’Estiu URV-UETE 2009.

El curs va estar dirigit per l’Emigdi Subirats, professor d’anglès i d’alemany, escriptor i crític literari; coordinat per la Montserrat Corretger, professora del Departament de Filologia Catalana URV, i ha comptat amb les ponents Dolors Queralt, mestra i regidora de cultura de l’EMD de Jesús, i la Mònica Subirats, professora d’idiomes i traductora. També va comptar amb la presència voluntària d’alguns dels autors ebrencs de més renom, l’obra dels quals també es va analitzar durant les ponències: Jesús M. Tibau i Vicent Pellicer.

Els destinataris eren estudiants de Filologia i d’altres carreres d’Humanitats, universitaris en general, mestres, professors, escriptors i persones interessades en el món literari.

El curs va voler reconèixer l’important paper que estan jugant tot un seguit d’autors del territori que tenen una notable vàlua literària.

El programa ha abraçat diferents aspectes de la literatura de les Terres de l’Ebre. Dilluns va començar amb “La novel.la a les Terres de l’Ebre”, i una segona ponència sobre “Emili Rosales, novel.lista i editor”, per acabar amb una taula rodona, “La difusió de la literatura ebrenca”, amb la participació de l’Emigdi Subirats i la Montserrat Corretger, i la moderadora Dolors Queralt, que va animar les darreres hores de la primera jornada d’aquest cicle de conferències.

El dimarts va ser un dia amb varietat de temes; es va començar amb la “Narrativa curta i juvenil a les TTEE”, per continuar amb “Infraestructura literària al territori”, i va acabar amb “Lletres del Matarranya”.

El dimecres va ser el dia culminant del curs i es va fer les següents ponències: “La poesia a les TTEE”, “El Grup de Gèminis”, “Dos poetes: Albert roig i Joan Elies Adell”, i es va acabar amb “Port i Delta, fons d’inspiració literària”, amb un record especial als cinc bombers que van morir mentre lluitaven per apagar l’incendi al Port, al terme municipal d’Horta de Sant Joan, i per a la gent de la zona que estan patint una desgràcia mediambiental difícil d’oblidar.

Com a conclusió de tot el curs, i sempre des de la meua opinió personal, ha estat d’un gran èxit, començant per l’elevat nombre d’assistents i continuant pel gran ventall de temes i autors sobre els quals s’ha parlat. Així mateix, s’ha d’agrair la participació dels assistents a les lectures de les obres exposades i l’ajut proporcionat quan es van donar alguns petits problemes tècnics.

El curs va ser bastant dinàmic, amb ponències que van ser quelcom més que un ponent parlant per a la resta del públic, i que van acompanyar-se de lectures de textos, de poemes musicats, d’opinions del públic assistent, per a fer uns actes que no semblessin ni massa llargs ni massa feixucs, i on el públic assistent pogués tenir l’oportunitat de participar-hi.

A causa de l’interès que hem vist en la majoria de participants, esperem que aquest èxit i interès per la literatura ebrenca i els cursos d’estiu de la URV-UETE puguin continuar i augmentar els cursos següents. Creiem que a Jesús s’està sembrant una important llavor quant a la difusió de les nostres lletres. Ens complau moltíssim el fet que l’únic curs literari de la UETE-URV se celebri al poble de Jesús, mostra del dinamisme i motivació que es porta des del govern de l’EMD.

Mònica Subirats

2 comentaris:

Jesús M. Tibau ha dit...

felicitats per l'èxit del curs

Mònica Subirats ha dit...

gràcies, Jesús. Ha sigut molt encoratjador veure com la gent sortia contenta. Esperem poder repetir-ho i millorar-ho (sempre se pot millorar) l'any que ve. Per cert, ja t'ha dit mon germà on els ha tocat? No t'ho dic per a que ell se pose en contacte amb tu. Au, gràcies pel teu comentari. Fins aviat.