dijous, 23 d’abril del 2009

SANT JORDI

Tradicionalment, a Catalunya la diada de Sant Jordi és el dia dels enamorats, i és costum que les parelles es regalin una rosa i un llibre. La presència del llibre es deu a que la diada coincideix amb el Dia Internacional del LLibre, que des de 1930 commemora la mort de l'ecriptor espanyol Miguel de Cervantes. La diada té un caire reivindicatiu de la cultura catalana, però el que sorprèn és que, sent una diada tant representativa a tot el principat, no sigui una festa nacional, com l'Onze de Setembre, i ens haguem de conformar en escapar-nos un moment per comprar el llibre i la rosa i no poder gaudir d'un ambient de festa popular pels carrers de tota la nostra geografia nacional.

A tot arreu del principat es venen llibres i roses, però és a La Rambla de Barcelona on té lloc l'agrupació més nombrosa de gent a la recerca del seu llibre o la seva rosa, o tots dos! A les parades habituals de La Rambla se n'afegeixen moltíssimes altres de temporals. És força tradicional trobar-hi els autors més de moda firmant els seus llibres, així com els llibreters fent un descompte al preu de venda. A la resta del principat, es poden trobar paradetes de llibre a l'exterior de la majoria de llibreries i papereries, així com també d'altres ambulants, totes això sí engalanades amb la nostra senyera.

Quant a les roses, hi ha parades amb reivindicacions polítiques, per ajudar a organitzacions humanitàries, per recaptar fons per escoles o simplement per a aconseguir alguns diners extra. Per exemple, a Amposta, els alumnes de 4t de la ESO vendran roses durant tot el matí pels carrers i avingudes de la ciutat. És una forma de recaptar diners per al viatge de final de curs, així que si algú se'ls troba, seria una bona forma de col.laborar-hi.

Però sobre tot cal destacar l'ambient festiu que genera la diada. Es realitzen activitats a les biblioteques i concerts als carrers, i es promouen molts d'actes culturals als carrers per a que tothom que hi vulgui s'hi pugui afegir i gaudir d'aquesta diada tant emblemàtica.

Així que, us desitjo a tots i a totes una

BONA DIADA DE SANT JORDI!