diumenge, 17 d’abril del 2011

Assetjament o Stalking (4)



Tipus d'accions del ciberperseguidor

Violació dret a la intimitat

    • Usurpar la seva clau de correu electrònic per a més de canviar-la de manera que el seu legítim propietari no ho pugui consultar, llegir els missatges que a la seva bústia li arriben violant la seva intimitat.
    • Robatori de fotos, vídeos, audios, dades personals, targetes de crèdit, contrasenyes, arxius, contactes de l'entorn de la víctima i dels seus familiars,etc. del seu ordinador.

Calúmnies i injúries

    • Accedir de forma il·legal al compte de correu electrònic, xarxa social, xarxa de missatgeria instantània, suplantant la identitat de la víctima i insultar als seus contactes.
    • Enviaments d'E-mail tant de forma anònima (fàcil amb els e-mail gratuïts, en els quals es pot falsejar la identitat), com manipulats per fer l'efecte que ho va enviar la mateixa persona assetjada i posar-la així en una difícil situació en la qual la seva credibilitat quedaria en dubte.
    • Deixar comentaris ofensius en fòrums o participar agressivament en xats fent-se passar per la víctima de manera que les reaccions vagin posteriorment dirigides a qui ha sofert la usurpació de personalitat.
    • La manipulació de fotografies de l'assetjat o assetjada és un altre mitjà, el perseguidor pot retocar-la i pujar-la a la Xarxa amb l'únic objectiu de ferir i espantar al seu mata.
    • Penjar a la Xarxa un lloc web dedicat a la persona assetjada, amb continguts personals ofensius, pornogràfics,..., per espantar i aconseguir de la mata el que desitja.
    • Penjar en Internet una imatge compromesa (real o efectuada mitjançant fotomuntatges) dades delicades, coses que poden perjudicar o avergonyir a la víctima i donar-ho a conèixer en el seu entorn de relacions. Sent aquestes fotos, vídeos, o àudios prèviament robades del seu ordinador.
    • Fer circular rumors en els quals a la víctima se li suposi un comportament reprotxable, ofensiu o deslleial, de manera que siguin uns altres els qui, sense posar en dubte el que llegeixen, exerceixin les seves pròpies formes de represàlia o assetjament.
    • Donar d'alta, amb foto inclosa, a la víctima en un web on es tracta de votar a la persona més lletja, a la menys intel·ligent...i carregar-li de “punts” o “vots” perquè aparegui en els primers llocs.
    • Crear un perfil o espai fals en nom de la víctima, on s'escriguin a manera de confessions en primera persona determinats esdeveniments personals, demandes explícites de contactes sexuals...

Generalment, la majoria de l'entorn de la víctima coneix el lloc creat i humilien a la víctima, que mai està al tant del que succeeix, malgrat ser el protagonista.

Amenaces

    • Enviar paraments amenaçadors per e-mail o SMS, perseguir i aguaitar a la víctima en els llocs d'Internet en els es relaciona de manera habitual provocant-li una sensació de complet aclaparament.

Bombardeig de trucades

    • Ús del telèfon mòbil com a instrument d'assetjament: Les àmplies possibilitats que brinda l'actual telefonia mòbil, han sabut ser emprades perversament pels ciberperseguidors. La més tradicional és la de les trucades ocultes realitzades a horaris inoportuns. Poden anar des de trucades silencioses a amenaces greus que inclouen insults, crits o missatges intimidatoris.

Altres

    • Donant d'alta l'adreça de correu electrònic en determinats llocs perquè sigui víctima de spam, subscripcions, de contactes amb desconeguts...
    • Saturació de les bústies de mail mitjançant diferents tècniques com poden ser: el Mail Bombing que consisteix en un enviament massiu d'un missatge idèntic a una mateixa adreça, saturant així bústia de correu (mailbox) del destinatari, el Mail Spamming o bombardeig publicitari a milers d'usuaris, hagin aquests sol·licitat el missatge o no, o el Junk Mail o correu escombraries, molt semblat a l'anterior, és una propaganda indiscriminada i massiva a través del correu.