dimecres, 18 de febrer del 2009

DIJOUS JARDER


Demà dijous 15 de febrer se celebra el Dijous Jarder, també anomenat Dijous Llarder o Dijous Gras. La tradició diu que el Dijous Jarder senyala l'inici del Carnestoltes, que s’acaba amb l'enterrament de la Sardina, el Dimecres de Cendra, quan s’inicia la Quaresma. Era costum que per Dijous Jarder es berenés truita, truita de carxofa o truita de salsitxes o botifarra, però no crec que avui en dia es conservin aquestes tradicions culinàries.
Antigament la gent de Campredó anava a berenar a la Torra, a Solicrú, als Pinets, al Povet, o a la montanya d'algú.
Quan era menuda anava amb la gent de l’escola a berenar als Pinets, i de més gran, cap a 6è d’EGB, anàvem a la Torra o al Povet.


Mentre estudiava BUP i COU a l’institut Joaquim Bau de Tortosa, ens ajuntàvem alguns companys de classe a l’insti, sobre tot xiques, i anàvem a passar el dia a algun xalet d’alguna d’elles, i aprofitàvem per fumar tranquiles sense que algú ens pugués descobrir, anàvem això sí sempre a peu des de Tortosa. Un cop allí, feiem el que tot adolescent de l’època feia, jugar, dinar, parlar de les nostres coses, etc. El cert és que encara avui recordo aquells temps i, al meu parer, molta altra gent ho recordarà tota la seva vida.