diumenge, 20 de març del 2011

MÉS INFORMACIÓ SOBRE LA VIOLÈNCIA DE GÈNERE



A l’Estat Espanyol, entre gener i octubre de l’ any passat van morir 75 dones a mans dels seus marits i se van produir més de 20.000 denuncies por maltractament, segons informes de l’ Institut de la Dona, procedents de la policia. S’estima que només el 10% dels abusos arriba a denunciar-se. Fa poc que s’ investiga la violència domèstica, però els estudis ja han demostrat que és la principal causa de mal a la dona i cada cop figura més com la responsable de malalties cròniques físiques i mentals.

PERFIL

DE LA VÍCTIMA

Se tracta en general d’ una dona, casada o separada, entre els 30 i 40 anys, que no treballa fora de la llar, i si ho fa normalmente és com a treballadora no qualificada, amb antecedents de maltractment anteriors i predominant els casos de maltractment mixtes (físics i psíquics), però no són els únics casos, evidentment .

PERFIL DE

L’AGRESSOR

Se tracta d’ un home d’ entre 40 i 50 anys, casat o convivint amb la víctima, que en la majoria dels casos no té comportaments agressius fora de l’àmbit familiar amb una personalitat agressiva i característiques comunes en els agressors: Baixa autoestima, insatisfacció i inseguretat, busquen una relació de domini per a soportar-se a ells mateixos. Temperament colèric i ànim depressiu, mentiders i amb gels patològics. Són individus que tenen una tremenda necessitat d’estimació i de dependència, no toleren que se qüestione cap aspecte de la seva conducta dintre la familia. Busquen el control absolut dels membres de la família. Són vistos com a víctimes i sempre estan a la defensiva. No dubten a acusar la resta del món dels problemas amb la seva parella. Solen ser misògins, homòfobs i racistes en la gran majoria dels casos. Intenten doblegar la seva víctima amb la seva presència a tota hora per demostra-li qui és l’amo i qui té el control. Molts són també fills de maltractadors.

TOLERÀNCIA DE LA VÍCTIMA

Els motius pels que s’aguanta a la llar actituts violentes són molt variats: por, indefensió, falta d’autonomia, baixa autoestima, molts cops instigada pel maltractador, por a l’escàndol de la societat, por a les represàlies pr part del maltractador, no solamente envers la seva persona sinò també envers algun familiar. Les víctimes solen referir-se a manca de recursos, per a protegir els/les fills/es, etc. Encara que en el fons s’hi troba un sentiment de culpabilitat, de fracàs i per tant de vergonya que contribueix a la seva ocultació, tot això ve afavorit a més per l’actitut de l’ entorn. En algunas ocasions s’estableix un cicle peculiar en la relació: existeix tensió a la parella i quando esclata la violència se produeix una "lluna de mel" que dura fins que se reinicia la tensió que acaba en violència un altre cop. Variabilitat de les formes d’agressió que poden consistir en actituts d’ odi, amenaça o provocació; formes d’expressió verbal i paraules o actes que originen lesions, incloent-hi aquí la mort, els mals físics o psíquics i l’agressió sexual. En definitiva, qualsevol conducta que té com a objecte fer mal. La tolerància social, deriva de raons de tipus històrica i cultural que han afavorit una mentalitat social de tipus patriarcal, on se considera la dona i els fills i filles com una propietat de l’ home, sobre els que pot exercir la propietat i el control exclussiu.

TIPOS DE MALOS TRATOS:

FISICS: qualsevol acció no accidental que provoque o pugui provocar mal físic o malaltia al cos de la dona, com per exemple hematomes, ferides, fractures, cremades, bufetades...

PSIQUICS: qualsevol acte o conducta intencionada que produeix desvaloració, patiment o agressió psicològica a la dona: amenaces, insults, humil·liacions, exigència d’obediència, tractar de convèncer la víctima de que ella és culpable de qualsevol problema, allunyar-la del seu cercle familiar i d’amics, portar-la a la feina, si treballa fora d ela llar, i anar-la a buscar per evitar qualsevol tipus de contacte amb gent considerada indesitjable, controlar-li el telefon, mòbil, correu electrònic, …

ABÚS o AGRESSIÓ SEXUAL: inclou aquelles altres conductes on s’utilitza també la força o la intimidació.

VIOLACIÓ: inclou tota penetració, amb el penis o amb objectes, per la vagina, l’ anus o la boca, usan la força o intimidació.

ASSETJAMENT SEXUAL: inclou tot comportament sexual considerat ofensiu i no desitjat per la persona assetjada desenvolupat a l’àmbit laboral.docente o similar, utilizando una situación de superioridad o compañerismo y que repercute creando un entorno hostil, intimidatorio o humillante.